19 Ağustos 2011 Cuma

WISC-R (Weschler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği) Zeka Testi

Çocuklar İçin Zekâ ÖlçeğiTürkiye’de geçerliliği,güvenirliği yapılmış ve uygulanmakta olan en güncel zeka testidir. Test eğitimi dernek tarafından verilmekte olup uygulayıcı olabilmek için dernek tarafından verilmiş sertifika’ya sahip olunması gereklidir. Çocukların zihinsel performanslarını ölçmek için kullanılır ve bireysel olarak uygulanır. Test sözel bölüm ve performans bölüm olmak üzere iki ana bölüme ayrılır, bölümlerde kendi içlerinde 1 tanesi yedek olmak üzere 6 alt testten oluşmaktadır. Testin uygulanması çocuğun yaşına ve diğer etkenlere göre 60 ile 90 dakika arasında sürebilmektedir. Test sonucunda sözel, performans ve genel bölüm olmak üzere üç farklı zeka bölümü puanı elde edilir. Bu test ile çocukta zeka geriliği olup olmadığı ya da çocuğun üstün zekalı olup olmadığı konusunda önemli bilgiler elde edilebilir. Çocuk psikologları da zaman zaman öğrenme güçlükleri konusunda bu testi isteyebilirler.

Sözel Bölüm Testleri; Genel bilgi, benzerlikler, sözcük dağarcığı, aritmetik, yargılama ve sayı dizisi alt testlerinden.

Performans Bölüm Testleri ise; Resim düzenleme, resim tamamlama, parça birleştirme, küplerle desen, şifre ve labirent alt testlerinden oluşmaktadır.

Etiketler: zeka testi, wısc-r testi, çocuk psikoloğu, çocuk psikolojisi, sözel zeka, performans zeka.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz İçin Teşekkürler...