28 Mart 2012 Çarşamba

Rüyada Beyin Okuma Buluşu

Almanya'da bilimadamları rüya görenlerin beyin aktivitelerini izleyerek uykudaki kişilerin o sırada ne gördüğünü anlamayı başardı.
Bilim çevrelerinde şimdiye kadar zihin okumak neredeyse imkansız kabul edilirken, yapılan son araştırmada beyin hareketleri taranarak görülen rüyanın ne olduğunu anlamaya önemli miktarda yaklaşıldı.

Münih'teki Max Planck Psikiyatri Enstitüsü'nde Michael Czisch'in idaresinde yapılan araştırmalarda, deneklerin rüyalarında sağ ya da sol ellerinden hangisini kapattıklarını gördüğünü anlamak mümkün oldu. Araştırma ekibinin Current Biology adlı bilim dergisinde yayınladıkları makalede şu ifadelere yer verildi: “Bu her ne kadar bir ön deneme de olsa, uykunun rüya görülen evresinde (REM) belli içerikteki rüyaların gözlenebilir olduğu sonucuna vardık. Rüyaların doğrudan izlenebilmesini engelleyen hususların başında, deneklerin rüyalarını denetleyememesi ve önceden belirlenmiş hareketleri yapamaması geliyordu. Dolayısıyla uyanık halde beyinde gözlenen hareketliliğin rüyadaki ile aynı olup olmadığı karşılaştırmak mümkün değildi.

Bilimadamları tarif edilen engeli, kontrol edilebilir rüya görme yetisi olan denekler (lucid dreamer) kullanarak aşmayı başardı. Bu deneklerden önce uyanıkken sağ ve sol ellerini sıkmaları istendi ve beraberinde beyin tomografileri çekildi. Daha sonra aynı denekler uykuya geçerek rüyalarında sağ ve sol ellerini sıktıklarını gördü. Varılan sonuçlar karşılaştırıldığında ise gerek uyur gerekse uyanık durumda beynin aynı bölgesinin aktif hale geldiği ve çekilen tomografilerin örtüştüğü oldu.

Durumu değerlendiren uzmanlar, rüyaların içeriğinin temelde ölçülebilir ve gerçek hayatla kıyaslanabilir olduğu sonucuna vardı. Michael Czisch yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Rüyalarımız olan biteni pasif olarak izlediğimiz bir uyku sineması değil, tersine beynimizin görülen her şeyi gerçekten yapıyormuş gibi aktif olduğu bir süreç. Yerimizde yatıyor bile olsak, eğer rüyamızda hareket ediyorsak, beynin bu hareketi sağlayan kasları çalıştıran bölümünde o işi yapıyormuş gibi bir aktivite gözlemlenebiliyor.”

Bilim adamları bu çalışmalar yoluyla sadece bilinçli rüyaların değil, gelecekte resimler ya da uykuda yapılan hareketler gibi daha karmaşık rüya içeriklerinin de gözlenebileceğini düşünüyor. (CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz İçin Teşekkürler...