28 Mart 2012 Çarşamba

Tatil Psikolojisi

Yaz ayları insanları tatil yaptığı zamanlar bu alışkanlık olarak böyle gidiyor. Tatile gidenler ve gitmeyenlerin yada tatile gitmek üzere olanların psikolojileri farklı etkileniyor. Tatile henüz gitmemiş olanlar, tatilin heyecanı içinde işlerinde bezginlik ve yorgunluk hissederken, tatilden yeni dönenler işlere tekrar adapte olmakta zorluk yaşıyorlar.

Bu yüzden yapılması gereken en iyi şey tatili bölmek sene içinde yapabilirsek 3-4 kere ufak ufak tatile çıkmaktır. Bir kere de bir aylık tatil hem yılı geçirmeyi zorlaştırmakta hem de geri dönüşte işe adapte olmakta sıkıntı yaratmaktadır. Bu yüzden tatili bölmekte fayda vardır. Tatil yönünden bir başka önemli konuda, tatilin yan gelip yatma zamanı olarak algılanmamasıdır. Boş zamanlarda insanların yeni birşeyler öğrenerek geçirmesi olabiliyorsa görmediği bir şehri görmesi, olanakları varsa yurt dışına gitmesi, tatilin eğitsel olarak faydalı olmasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında okumaya vakit bulamadığımız kitapları okumak ,görmeye fırsatımızın olmadığı dostlarımızı görmek ,onlarla zaman geçirmek uzak şehirlerde ki akrabalarımızı ziyarete gitmekte tatilin daha yararlı geçmesine yardımcı olacaktır. Tatil dönüşünde yaşanan stresi azaltmanın en iyi yolu son birkaç günü gelip evimizde geçirmektir .

Ancak böyle olduğunda tatil dönüşü iş bir kabus haline gelmekten kurtulacak bizlerde işimize daha iyi adapte olabileceğiz tatilde aşırı yemek yemek kendimizi tamamen salıvermekte geri dönüşte kilo problemi getireceği için çok olumlu olmayacaktır. Gece geç saatlere kadar oturmak nasıl olsa yarın iş yok diyerek öğlenlere kadar yatmak alışkanlıklarımızı değiştirecek ve eski alışkanlıklarımıza dönmek sonradan zor olacaktır. Bu yüzden tatili nasıl geçirdiğimizin önemli olduğunu unutmamalı mümkün olduğu kadar geri dönüşü zorlaştırmamalıyız. Güzel tatiller dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz İçin Teşekkürler...