19 Ağustos 2011 Cuma

Çocuğunuza Hayır'ın Anlamını Öğretin

Çocuğunuza Hayır'ın Anlamını Öğretin

1 yaşındaki çocuklar farklı bir birey olmaya çalıştıkları için yetişkinleri dinleme gereğini duymazlar. Ancak dinlemekten çok hoşlanmayan bir ufaklığı bile disipline edebilirsiniz. Bu konuda sizin için hazırladığımız öneriler çok işinize yarayacak...
Çocukların size göre doğru olmayan davranışları, sizin otoritenize karşı gelmek için yapılan kasıtlı hareketler değildir. Sadece onların en büyük görevi olan dünyayı keşfetmenin birkaç yan etkisidir diyebiliriz. 1 yaşını yeni geçmiş küçük çocuklar yaptıkları hareketin ne gibi sonuçlar doğuracağını tahmin edemezler. Kendisine enterasan gelen bir nesneye doğru hemen atılırlar. Onu ellerine geçirmeleri durumunda kendilerini tehlikeye atabileceklerini ise düşünemezler. Onun davranışlarını anlayışla karşılıyor olsanız bile bazı şeyleri görmezden gelmeniz de gerekmez. Disiplin bir cezalandırma değil bir öğretme metodudur. Sizin yapmanız gereken, çocuğunuzun merakını ve öğrenme arzusunu azaltmadan ona limitleri olduğunu gösterebilmektir.

Krizlere karşı

Özellikle evinizde ya da sık sık bulunduğunuz yerlerde çocuğunuza emniyetli bir oyun alanı yaratın. Etrafta ne kadar az tehlike yaratacak obje varsa o kadar daha az sesinizi yükseltmek zorunda kalırsınız. Daha sonra sizin için en önemli olan kuralları seçin. Örneğin sıcak ocağa dokunmamak ya da insanlara vurmamak en önemli kurallarınız olabilir. Bir sonraki adım ise kendinizi sabırlı olmaya alıştırmak olmalıdır. Çünkü kurallarınız tekrar tekrar söylemeniz ve hatırlatmanız gerektiğini unutmamalısınız. Sadece "Hayır" demek her zaman yeterli değildir. Kuralınızı uzun uzun hatırlatmanız gerekebilir. "Hayır bu fincana dokunmamalısın, çünkü sıcak ve canın acır" gibi cümleleri sık sık kurmalısınız.

Ayrıca çocuğunuza neler yapabileceğini de hatırlatmanız gerekir. Koltukların üzerinde zıplarken "Koltuklar, üzerinde zıplanmak için değildir, istersen bahçeye çıkıp orada zıplayalım" gibi. Bu yaştaki çocukların hafızası son derece zayıftır. Yeni bir şeyle ilgilenmeye başlayınca bir önceki uğraşlarını unutuverirler.

Pek çok çocuk için sözle anlatılanlardansa hareketlerle anlatılanları anlamak çok daha kolaydır. Bir şey anlatmaya çalıştığınızda çocuğunuzun boyuna eğilin ve sizin yüz ifadelerinizi anlamasını sağlayın. 18 aylıktan küçük çocuklar sözlü ifadelerinizi anlayamayabilirler. Bu yüzden boya kalemlerini yememesi için sadece sözlü uyarı yeterli olmaz, aynı zamanda kalemleri elinden almanız gereklidir.

Çocuğunuz parkta bir başka çocuğu ittiğinde ise sonuca varabilmek için üç aşamalı bir plan uygulamanız yararlı olur. İlk olarak onu uyarın "Hayır itmemelisin, bu arkadaşının canını acıtır" gibi. İkinci aşamada çocuğunuzu ittiği çocuğun yanından alıp, parkın başka bir köşesine götürmek olmalıdır. Üçüncü kere ittiğinde ise tüm itirazlarına rağmen çocuğunuzu parktan alıp eve götürmeniz gereklidir. Çocuğunuza vurmak sadece, onun vurmayı kabul edilebilir bir davranış zannetmesine yol açar. Bu yaş grubuna ceza vermek de uygun değildir. Hemen hemen 3 yaşma gelene kadar çocuklar aldıkları ceza ve kabahatlerinin birbiriyle ilişkisini kuramazlar.

Küçük hayal kırıklıkları

Eğer çocuğunuza hayır demek sizi çok üzüyorsa onu kurallarla tanıştırmamanın uzun vadede çocuğunuza yapılacak en büyük kötülüklerden biri olduğunu unutmayın. Sizden aldığı uyarılar karşısında sinirleniyor, ağlıyor hatta kendini yerlere atıyorsa onunla konuşmayı deneyin. "Hayal kırıklığına uğradığını biliyorum, ama şu anda dondurma yiyemeyiz" gibi sakin sesle açıklamalarda bulunun. Her kelimenizi anlayamasa bile sesinizin tonu mesajı almasını sağlayacaktır.

Çocuğunuza bu dönemde konuşması için cesaret vermelisiniz. Her mızıldandığında istediğini düşündüğünüz şeyi eline tutuşturmayın, onun istediği şeyin adını söylemesini sağlayın. "Su mu istiyorsun?" gibi.

Yeni öğrendiği kelimeleri ve kendini kontrol etmesini anında ödüllendirin.

Onu öpün. kucaklayın, güzel sözler söyleyin. Böylece doğruları yaptığının iyice farkına varır.
Doğru reaksiyon göstermek

* İlk reaksiyonunuz her zaman en doğrusu olmayabilir. Bu yüzden sık rastlanan sorunlarla başa çıkabilmek için nasıl davranmanız gerektiğine karar verebilmek için bize kulak verin.
* Çocuğunuz elektrik kablosuyla oynarsa; koşarak gidip "Oynama" diye bağırmak istersiniz. Oysa "Kablolarla oynamak yok" diyerek elinden almak ve ona başka bir oyuncak vermek daha doğru olur.
* Kucağınızdayken size vurmaya çalıştığında, siz de ona vurmak istersiniz. Oysa doğru olan "Kızgın olduğunu biliyorum, ama vurmamahsın" diyerek onu yere bırakmaktır.
* Yola doğru koştuğunda, bağırarak onu çekip yanınıza getirmek isteyebilirsiniz. Ancak elinden tutup "Annelerin elini bırakmamalıyız" demek daha doğru olur.
• Kucağa çıkmak için sızlandığında, dayanamayıp onu kucağınıza almak istersiniz, ancak bir süre duymamış gibi davranıp vazgeçmezse, ağlamadan sizden kucağınıza çıkmayı istemesini söylemeniz daha doğru olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz İçin Teşekkürler...